fbpx

GRAFICĂ VECTORIALĂ

Grafica vectorială este un procedeu prin care imaginile sunt construite cu ajutorul descrierilor matematice prin care se determină poziția, lungimea și direcția liniilor folosite în desen. Imaginile vectoriale sunt complementare imaginilor bitmap, din grafica raster, în care imaginile sunt reprezentate ca un tablou de pixeli.

Principalul avantaj al graficii vectoriale este posibilitatea de a scala imaginea dorita in orice moment, la cotele dorite, fara a afecta calitatea acesteia.

VECTOR

In procesul de creare al unei imagini vectoriale, in pagina se introduc noduri interconectate ulterior prin linii ori curbe. Oricare nod, linie sau curba e definita prin seturi de formule matematice, care determina pozitia nodului, grosimea liniei, etc.

Spre deosebire de imaginile raster, calitatea imaginilor vectoriale nu este influentata de dpi sau de rezolutia scanarii, motiv pentru care acestea sunt ideale in activitatea de printare.

Multumita flexibilitatii imaginilor vectoriale in ceea ce priveste rezolutia, acestea sunt folosite in mod intens pentru crearea unor materiale ce vor fi imprimate ulterior la marimi diverse, acelasi fisier putand fi folosit pentru un logo, card de vizita sau pentru un panou publicitar, in toate aceste cazuri, rezultatele fiind foarte clare si precise.

Raster sau BITMAP

În grafica computerizată, o imagine grafică raster sau o imagine bitmap este o structură de date cu matrice de puncte care reprezintă o rețea în general dreptunghiulară de pixeli, vizibilă prin intermediul unui monitor, hârtie sau alt mediu de afișare.

Daca micsorarea unei imagini raster nu ridica probleme in mod normal, deoarece reducand dimensiunea pixelilor determina sporirea calitatii imaginii, marirea acesteia se poate dovedi a fi inselatoare. Sporirea dimensiunilor imaginii, rezulta in crearea mai multor pixeli cu culoare si implicit la reducerea calitatii imaginii. Datorita acestui fapt, imaginile pot aparea nefocalizate sau neclare, pierzandu-si din detalii atunci cand sunt marite sau printate la o rezolutie mai mare decat cea proprie.

Un procesor de imagini raster (Raster Image Processor – RIP), converteste imagini vectoriale, in imagini raster de rezolutie mare. RIP este de asemenea folosit pentru a redimensiona imaginile ce urmeaza a fi printate. Acesta foloseste algoritmi speciali pentru a putea furniza versiuni mari, fara pierderi de claritate.

Oferim servicii de grafica vectoriala si design pentru: pliante, brosuri, afise publicitare – postere, fluturasi/flyere, sisteme de expunere (roll-upuri, click frame, people stopper, etc.), bannere, mesh-uri, autocolante, postări facebook, postări instagram, vizual pagină business facebook (profil+cover) etc.